Γνωστε η αγνωστε καλως ηρθες στο πολιτικοκοινωνικοσατιρικο blog μου. Το παρον επειδη δεν ειναι "ιστολογιο ενημερωσης", δεν μπορει με οποιονδηποτε τροπο να θεωρηθει Μ.Μ.Ε.(μπλιαχ), αρα δεν επηρεαζει την κοινη γνωμη. Ειναι ενας τοπος για να εκφραζω αυστηρα προσωπικες ιδεες και αποψεις και δεν αναρτωνται θεματα που ερχονται σε αντιθεση μ'αυτες ή μου ειναι παντελως αδιαφορα. Τα γεγονοτα παρουσιαζονται “φιλτραρισμενα” και “μονοπλευρα” ετσι οπως εγω τα αντιλαμβανομαι μεσα απο τη δικη μου οπτικη γωνια και σε καμια περιπτωση δεν θα πρεπει να θεωρουνται "δεδομενα" ....

(ανεπιθυμητοι οι ηλιθιοι..)

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

αυτο το σαββατοκυριακο 15 &16 σεπτεμβριου στη θεσσαλονικη



Η Parallaxi προτείνει στο γεμάτο εκδηλώσεις Σαββατοκύριακο που έρχεται με μουσικές, evntents και φεστιβάλ. 
Η πόλη δονείται από άκρη σε άκρη... 
Κι αν βρέξει... δεν πειράζει. 





Επίσημη έναρξη των Δημητρίων με δυο μαγικές συναυλίες στο προάυλιο του Μεγάρου. Στις 19:30 τo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις 'Cambia' προβάλλουν νέα μουσικά σχήματα που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στη δισκογραφία. Συγκροτήματα με αυθεντικό ήχο και σύγχρονο, δυνατό στίχο. Τα συγκροτήματα που λαμβάνουν μέρος στην έναρξη των `Δημητρίων` είναι τα `Jasm`, `BIOTECH`, `Καβούρια Δολοφόνοι` και `ΟΡΤΣΑ ΡΕ`, τα οποία θα καλύψουν όλες τις μουσικές προτιμήσεις καθώς διαφέρουν μεταξύ τους σε στυλ και ηχόχρωμα. Το κοινό θα επιλέξει με ψηφοφορία ένα από τα σχήματα αυτά, η μουσική του οποίου θα εκδοθεί σε έντυπο μουσικό βιβλίο, ενώ και των υπολοίπων συγκροτημάτων τα τραγούδια θα μεταγραφούν σε παρτιτούρες, σε μορφή e-book, από τις εκδόσεις 'Cambia', με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και των Δημητρίων.
Στις 21:30 τη μουσική σκυτάλη παίρνουν οι "After Crying" και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι Ούγγροι `After Crying` με μουσικές επιρροές από Bach, Beethoven και Bartók, αλλά και Emerson, Lake & Palmer (ELP) και King Crimson επιθυμούσαν πάντα να δημιουργήσουν μουσική που να είναι κατανοητή από τους πολλούς αλλά και να μεταδίδουν βαθύτερα μηνύματα πάνω σε μείζονα θέματα, ανταποκρινόμενοι σε ανώτερα καλλιτεχνικά πρότυπα. Αυτή η σύγχρονη κλασική μουσική απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
*16/9, Προαύλιο Μεγάρου Μουσικής, Είσοδος ελεύθερη
Ζήσε: τα 47α Δημήτρια



Ανακάλυψε: τη Λογοτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης              
Μια λοξή, εν εξελίξει λογοτεχνική ανθολογία θα βρεθεί σε διάλογο με τις εκθέσεις του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012. Από τη δεκαετία του 1930 μια ξεχωριστή λογοτεχνική σχολή άνθισε στη Θεσσαλονίκη. Με πρώτη κοιτίδα το περιοδικό Μακεδονικές Ημέρες, η παράδοση αυτή περιλαμβάνει στις τάξεις της μερικούς από τους σπουδαιότερους έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα και συνεχίζεται έως τις ημέρες μας. Οι μορφές της, η θεματολογία της, τα αιτήματά της βρίσκονται από πολλές απόψεις στον αντίποδα του κυρίαρχου πολιτικού, αισθητικού, καλλιτεχνικού λόγου ο οποίος τις αγνόησε, εάν δεν τις πολέμησε. Και από πολλές απόψεις διαλέγονται με τα πολιτικά, αισθητικά και καλλιτεχνικά αιτήματα της σύγχρονης τέχνης. Είναι πιθανόν ανάλογοι διάλογοι να υπονοούν όχι μόνον μια παράλληλη πολιτική ιστορία αλλά και μια ριζική πολιτική πρόταση.
*14-16/9, Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, Μελίνα Μερκούρη
Info:www.actionfieldkodra.gr
Μια λοξή, εν εξελίξει λογοτεχνική ανθολογία θα βρεθεί σε διάλογο με τις εκθέσεις του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012. Από τη δεκαετία του 1930 μια ξεχωριστή λογοτεχνική σχολή άνθισε στη Θεσσαλονίκη. Με πρώτη κοιτίδα το περιοδικό Μακεδονικές Ημέρες, η παράδοση αυτή περιλαμβάνει στις τάξεις της μερικούς από τους σπουδαιότερους έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα και συνεχίζεται έως τις ημέρες μας. Οι μορφές της, η θεματολογία της, τα αιτήματά της βρίσκονται από πολλές απόψεις στον αντίποδα του κυρίαρχου πολιτικού, αισθητικού, καλλιτεχνικού λόγου ο οποίος τις αγνόησε, εάν δεν τις πολέμησε. Και από πολλές απόψεις διαλέγονται με τα πολιτικά, αισθητικά και καλλιτεχνικά αιτήματα της σύγχρονης τέχνης. Είναι πιθανόν ανάλογοι διάλογοι να υπονοούν όχι μόνον μια παράλληλη πολιτική ιστορία αλλά και μια ριζική πολιτική πρόταση.
*14-16/9, Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, Μελίνα Μερκούρη
Info:www.actionfieldkodra.gr

Δες: Ταινίες στο 14ο Πολιτισμικό Πανόραμα για το Φύλο
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, συνδιοργανώνει με τη μη κερδοσκοπική εταιρία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών, Διεμφυλικών) Ταινιών, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Αμνηστεία- Γραφείο Ελλάδος, την Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης και την HOMOphonia - Συλλογικότητα για το Pride της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και θα προβάλει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, με προσανατολισμό στις διαπροσωπικές σχέσεις σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έκθεση πορτραίτων με τίτλο «Proudly African & Transgender» της Gabriele Le Roux, η οποία παρασχέθηκε ευγενώς από τη Διεθνή Αμνηστία – Γραφείο Ελλάδας και θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Μουσείου Κινηματογράφου. Η έκθεση φιλοξενεί πορτραίτα και αφηγήσεις δέκα διεμφυλικών από εφτά χώρες της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής. *
*14-23/9, αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Λιμάνι


Ταξίδεψε: σε «Στιγμές από την Τουρκία»
Το Μουσείο Φωτογραφίας και ο εκδοτικός οργανισμός Zaman της Τουρκίας συνδιοργανώνουν στις αποθήκες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» με περισσότερες από 150 φωτογραφίες. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που φέτος έχει ως θέμα του τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας Zaman το 2011, όταν προσκάλεσε 25 διεθνώς αναγνωρισμένους φωτογράφους από διαφορετικές χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα Νίκου Οικονομόπουλου που διήνυσε μια απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Γεωργία, την Αρμενία και το Ιράν, πέρασε μέσα από την Ανατολία και την Καππαδοκία και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και μέσα στο φωτογραφικό του υλικό απεικονίζει ανθρώπους και αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες σε μια χώρα που αλλάζει) να παρουσιάσουν, ο καθένας με τη δική του οπτική, όψεις και πτυχές της σύγχρονης Τουρκίας, τόσο μέσα από την καθημερινότητά της, όσο και μέσα από τα ιδιαίτερα θέματά της. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σε 11 πόλεις στην Τουρκία και στο Λονδίνο.
*13-22/10, Μουσείο Φωτογραφίας, Λιμάνι.




 Άκου: τους Metamorphosis και το Δημήτρη Νικολούδη

Οι Metamorphosis προέκυψαν μετά από την πρόταση του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών για τη δημιουργία ενός σχήματος που να έχει ως ρόλο να δείξει όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά το ύφος και το στίγμα του και παίζουν μουσική απ’ όλο τον κόσμο, με τον τρόπο που αυτός επηρέασε διάφορους συνθέτες και μουσικά σχήματα, αλλά και πρωτότυπες εκτελέσεις. Έχοντας ως αφετηρία την παράδοση, μεταμορφώνουν τις μουσικές του κόσμου σε νέα μουσικά είδη με επιρροές από jazz, blues και funk. Μαζί τους ο Δημήτρης Νικολούδης «δένει» με διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών σε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο ανατροπές. Οι Metamorphosis είναι:Μιχάλης Πιπέρκος (πνευστά και ενορχηστρώσεις), Σάκης Λάιος (πλήκτρα, τάμπλα, μπανσούρι), Δημήτρης Γουμπερίτσης (μπάσο), Στάθης Χαραλαμπίδης (κιθάρα) και Αλεξία Χρυσομάλλη (φωνή).
* 14/9, Ώρα: 21:30, Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 2310589200

Άκου: τα Music Events Live στην 77η ΔΕΘ

Τα πιο γνωστά ονόματα από το καλλιτεχνικό στερέωμα δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες της Έκθεσης που ολοκληρώνεται την Κυριακή να διασκεδάζουν καθημερινά με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Σήμερα: Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, ο Σάκης Μπουλάς, μια εκλεκτή προσωπικότητα στο χώρο της μουσικής και του θεάματος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ένας εξαιρετικός τραγουδοποιός της νεότερης γενιάς και ο Δημήτρης Σταρόβας, ένας ξεχωριστός πολυδιάστατος καλλιτέχνης που γνωρίσαμε από τους `Άγαμους Θύτες`.
Το Σάββατο η αμάραντη φωνή της Άλκηστης και οι σπουδαίες συνθέσεις της Ευανθίας, μας θα μας θυμίσουν ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που δεν θα χαθεί ποτέ! Ένα πρόγραμμα με τραγούδια του χτες και του σήμερα, με μουσικές αγαπημένες από την Ανατολή και τη Δύση, από μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικές συμπράξεις του χειμώνα που μας πέρασε και πραγματικά μάγεψε το κοινό.
Την Κυριακή η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Μπάμπης Στόκας θα έρθουν κοντά μας να μας τραγουδήσουν όσα μας έκαναν να αγαπήσουμε, όσα συνοδεύουν το ταξίδι μας στο χθες και στο σήμερα, όσα μας συγκινούν.. Οι δυο τους υπόσχονται ένα πρόγραμμα γεμάτο και μεστό, με περιεχόμενο και ουσία, με συγκίνηση και με όνειρο, με αληθινά αισθήματα.

Κάνε μια βόλτα: Στο παζάρι παλαιών αντικειμένων

Υπάρχουν αντικείμενα που έχουν ιδιαίτερη αξία για εμάς. Είτε γιατί είναι συνδεδεμένα με ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια άλλη εποχή, είτε γιατί απλά μας αρέσει η αισθητική τους. Αν τα αντικείμενα του παρελθόντος σας ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις λοιπόν αξίζει να επισκεφτείτε το παζάρι παλαιών αντικειμένων που διοργανώνεται στο Πεδίον του Αρεως, και θα “αναβιώσει” μία σχολική τάξη των δεκαετιών 1950 και 1960. Τέσσερα παλιά, ξύλινα θρανία, σχολικές ποδιές που φορούσαν τα παιδιά δημοτικού, τσαντούλες, αναγνωστικά, τετράδια, ακόμη και οι πλάκες που χρησιμοποιούσαν για να γράφουν, είναι μερικά από τα αντικείμενα της έκθεσης που θα στηθεί με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.  Εκτός από την έκθεση, το Σωματείο Παλαιοπωλών, θα υποδεχτεί τους επισκέπτες του παζαριού, για ακόμη μια φορά, με πάγκους γεμάτους με γυαλικά, κάρτες, κοσμήματα, διακοσμητικά είδη, έργα τέχνης, όπως και μικροέπιπλα, παλιά, σιδερένια κρεβάτια, βιβλία και δεκάδες άλλα μικροαντικείμενα περασμένων δεκαετιών. Κατά τη διάρκεια του παζαριού θα μοιραστούν στους επισκέπτες βιβλία που τυπώθηκαν ειδικά γι’ αυτήν την εκδήλωση, από τον εκδοτικό οίκο “Σύγχρονοι ορίζοντες”. Τα βιβλία αυτά θα απευθύνονται σε παιδιά σχολικής και προχολικής ηλικίας.
*16/9, Πεδίον του Άρεως, ώρα: 09:00-21:00

Πήγαινε: Τοίχο τοίχο στην Άνω Πόλη

Το «Wall Festival 2012» είναι ένα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ με ελληνική, ροκ και τζαζ μουσική που θα πραγματοποιηθεί στα Βυζαντινά Τείχη, στην Άνω Πόλη. κάτω από τον τίτλο «Jazz και σύγχρονα μουσικά ρεύματα», με ελεύθερη είσοδο. Στον ίδιο χώρο και με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης- Φίλους Ε.Π.Α.Θ., το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης- Ε.Π.Α.Θ. και τη συμμετοχή των Μαθητικών Περιβαλλοντικών Ομάδων 32ου ΓΕΛ και των Εργαστηρίων Φωτογραφίας Φίλων διοργανώνει, από τις 14/9 έως τις 14/10/2012, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Όπως φωτογραφήσαμε την Άνω Πόλη». Η εκδήλωση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους έφηβους, να παρουσιάσουν με τη δουλειά τους, μια εικόνα της πόλης μέσα από τη δική τους ματιά. Τη ματιά της ψυχής, ασχέτως οικονομικής, κοινωνικής και φυλετικής τάξης. Μια εικόνα του παραδοσιακού τμήματος της πόλης μας, που ακόμη και σήμερα έχει χαραγμένη πάνω της ιστορία πολλών ετών.
*13-16/9, Πάρκο Στεργίου Πολυδώρου, πίσω από την κεντρική Πορτάρα

Επισκέψου: το Green Wave 2012

Μια δράση που δίνει την ελπίδα αντιμετώπισης της κρίσης που βιώνουμε όλοι μας σήμερα, χωρίς να περιμένουμε σανίδα σωτηρίας από πολιτικούς, τηλεπαρουσιαστές, υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων, ή Διευθύνοντες Συμβούλους (golden boys) ιδιωτικών ή κρατικών εταιρειών. Πολίτες και ομάδες πολιτών ελεύθερα ή σε συναιτερισμούς προσπαθούν να δώσουν λύση σε τοπικά προβλήματα επιβίωσης, περιβάλλοντος και αλληλέγγυα οικονομία, στη βιολογική γεωργία, στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, διασκέδασης, διακοπών, κοινωνικής δικαιοσύνης, υποστήριξης στις αδύναμες και ευπαθείς ομάδες, εκπαίδευσης, προστασίας περιβάλλοντος κ.ά. Με τη βοήθεια πολλών οργανώσεων όπως Greenpeace, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μεσόγειος SOS, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Αρκτούρος, Καλλιστώ, Δράση για την Άγρια Ζωή κ.ά. και με τη διαρκή πρόκληση προς όλες τις ευαισθητοποιημένες με το περιβάλλον οργανώσεις μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. 1. Παρασκευή 14/9: «Πρωτοβουλίες προστασίας της φύσης στα Βαλκάνια – από την προστασία των μεγάλων θηλαστικών έως τις αντιστάσεις στις εξορύξεις χρυσού». 2. Σάββατο 15/9: «Οικονομική κρίση, συλλογικά αγαθά (νερό, δάση, ενέργεια, σκουπίδια) και οικονομία της κοινωνίας των πολιτών».
*13-16/9, Πάρκο ΧΑΝΘ

Πήγαινε: στο Πάρκο της Νέας Ελβετίας

Με logo «Τα πάρκα ανήκουν σε όλους» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 & το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ «ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ». Ομάδες χορού, εκθέσεις φωτογραφίας, απαγγελία ποίησης, ακουστικά σετ και πολλά άλλα σας περιμένουν, για ένα αξέχαστο διήμερο. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι και πάγκος του κοινωνικού ιατρείου αλληλεγγύης για συλλογή φαρμάκων.
*14&15/9, Πάρκο Νέας Ελβετίας, Είσοδος ελεύθερη, Ώρα έναρξης 18:30






Λικνίσου: στο Tanz macht frei

Με το τέλος του φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» και του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» και την έναρξη των φετινών «Δημητρίων» ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει την εικαστική performance Tanz macht Frei. Η ιδέα βασίζεται σε αναμνήσεις και μύθους αυτής της πόλης. Στη διάρκεια της συλλογής στοιχείων για τη Θεσσαλονίκη μέσα από προφορικές μαρτυρίες προέκυψε η πληροφορία ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν, πολίτες της Θεσσαλονίκης χόρεψαν ένα βαλς στην παραλιακή οδό, σημερινή λεωφόρο Νίκης. Με τη λογική παρουσίασης αυτής της εικαστικής πρότασης λοιπόν στη μνήμη της Θεσσαλονίκης, 150 άτομα διαφόρων ηλικιών θα χορέψουν, ερασιτεχνικά, σε ρυθμούς βαλς για 20 με 30 λεπτά από την Αριστοτέλους μέχρι το Λευκό Πύργο.
*16/09

Διάβασε: Ο Έλληνας Βεζίρης: έργα και ηµέρες του Ιµπραήµ πασά

Διανύουµε την εποχή που η ανάγνωση – και η συνεπακόλουθη γνώση– της Ιστορίας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τις επιλογές και την εξέλιξή µας τόσο ατοµικά όσο και συλλογικά. Οι Εκδόσεις Αιώρα, ευαίσθητες πάντα στα µηνύµατα των καιρών, αλλά όχι στις ευκαιριακές µόδες, κυκλοφορούν την µελέτη της αµερικανίδας ιστορικού Hester Donaldson Jenkins: "Ο Έλληνας Βεζίρης: έργα και ηµέρες του Ιµπραήµ πασά" για τον ελληνικής καταγωγής Ιµπραήµ, που έφτασε να γίνει βεζίρης του Σουλεϊµάν του Μεγαλοπρεπούς και να ηγηθεί ενός από τους πιο τροµερούς στρατούς της Ιστορίας, τον οποίο οδήγησε µέχρι τα τείχη της Βιέννης.
Η αφήγηση της µυθιστορηµατικής ζωής του Ιµπραήµ πασά από την πένα της αµερικανίδας ιστορικού ανασυνθέτει µε επιστηµονική εγκυρότητα και γλαφυρές λεπτοµέρειες τη δοµή και την οργάνωση της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας που εµφανίζεται δυναµικά στο προσκήνιο και εξελίσσεται έκτοτε σε πρωταγωνιστή στη διπλωµατική σκακιέρα της Ευρώπης.
Η έκδοση συνοδεύεται από έναν καίριο πρόλογο του συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, που έρχεται να συνδέσει την ιστορία µε την σηµερινή πραγµατικότητα και να αναδείξει τον ρόλο που παίζουν τα «δεύτερα» πρόσωπα στη δηµιουργία και την εξέλιξη της Ιστορίας.
*Εκδόσεις Αιώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου